Selecteer een pagina

Een boekenonderzoek gebeurt doorgaans door een controleur van de Belastingdienst. Die signaleert lastigere belastingmaterie. De controleur gaat daarbij veelal uit van zijn eigen generale kennis en ervaring. Omdat een onderzoek vaak omvangrijk is, is het voor de Belastingdienst lastig te weten hoe de regelingen aan de hand van literatuur en jurisprudentie precies moeten worden uitgelegd. Ik adviseer derhalve om na te gaan of de correctiegronden terecht zijn of voor discussie vatbaar.

Een gevolg van een boekenonderzoek kan ook zijn dat een boete wordt opgelegd. Deze boete hoeft niet terecht te zijn, en hangt af van alle omstandigheden. Mogelijk kan deze weerlegd worden.

Ik adviseer met een fiscalist te overleggen wanneer een voorstel wordt gedaan in het kader van een praktische afhandeling van het onderzoek. Dit is in feite een onderhandeling over toepassing van het recht. Maar pas op, u weet uw rechtspositie vaak ook niet precies.  Opdat u geen afspraak maakt die uiteindelijk in uw nadeel uitpakt is de juiste kennis noodzakelijk. Het resultaat is dan een goede onderhandeling en daarbij is er geen verliezer.